Φιλία , ένα ανεκτίμητο αγαθό!

Την Δευτέρα στις 8/1/2024 και την Παρασκευή στις 12/1/2024, στο πλαίσιο των Δράσεων της Σχολικής Μονάδας με στόχο την βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των μαθητών/τριών, πραγματοποιήθηκε δράση για την έννοια της φιλίας.

 Η δράση έλαβε χώρα στο μάθημα των εικαστικών, με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού καλλιτεχνικών μαθημάτων  κ. Μπουσδούκο Αναστάσιο και πραγματοποιήθηκε σε όλες τις τάξεις του σχολείου, εκτός από την Α΄ Δημοτικού.

 Διεξήχθη συζήτηση για τον ορισμό της φιλίας και για τις έννοιες που συμβάλλουν προς την επίτευξή της, όπως είναι η εμπιστοσύνη, η κατανόηση, η ειλικρίνεια, η αφοσίωση, ο σεβασμός κ.α. Στη συνέχεια οι μαθητές και οι μαθήτριες τ δημιούργησαν «το χάρτη της φιλίας». Ο χάρτης είναι ένα κολάζ που περιέχει ονόματα φίλων των μαθητών/τριών και λέξεις που συμβάλλουν στην έννοια της φιλίας. Με την σχεδίαση πολύχρωμων γραμμών όλα εμπλέκονται μεταξύ τους, δημιουργώντας εικαστικούς χάρτες.

 Η δράση ολοκληρώθηκε με τη δημιουργία ψηφιακής αφίσας στην οποία συνέβαλαν η δασκάλα της Β΄ τάξης κα Πρεμέτη Μαρία μαζί με τους μαθητές/τριες της. Η αφίσα  αναρτήθηκε σε διάφορα σημεία του σχολικού κτιρίου μαζί με ένα απόσπασμα του Αριστοτέλη από τα Ηθικά Νικομάχεια που αναφέρεται στην σημασία της φιλίας.


Ύστερα από όλα αυτά η λογική συνέχεια είναι να μιλήσουμε για τη φιλία· γιατί και η φιλία είναι ένα είδος αρετής ή κάτι που πάει μαζί μαζί με την αρετή· είναι, επίσης, κάτι το εντελώς απαραίτητο στη ζωή. Ποιος θα δεχόταν, πράγματι, να ζει δίχως φίλους, έστω κι αν είχε όλα τα υπόλοιπα αγαθά;

[Αριστοτέλους, Ηθικά Νικομάχεια Θ 1. 1155 a 3 -16, μτφρ. Δημ. Λυπουρλής,.]