ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΠΗΛΑΙΟΥ ΘΕΟΠΕΤΡΑΣ

Ένα ταξίδι στην Προϊστορία

 Η επαφή των παιδιών με τα μουσεία ανοίγει μια πόρτα, προσφέροντας άμεση γνωριμία με πολιτισμούς, στενή συνομιλία με το παρελθόν, καλλιτεχνική και αισθητική απόλαυση.

 Έτσι, οι μαθητές της Α΄ και Δ΄ τάξης του σχολείου μας  επισκέφτηκαν το κέντρο Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης Σπηλαίου Θεόπετρας  την Τετάρτη 17/04/2024.

 Το μοναδικό Μουσείο Πρώιμης Προϊστορίας στην Ελλάδα φιλοξενεί ευρήματα ανασκαφών στο σπήλαιο (από το 1987 μέχρι το 2008)  από διάφορες προϊστορικές περιόδους.

 Το εικονικό ταξίδι περιήγησης των μαθητών στους χώρους του σπηλαίου ξεκίνησε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μουσείου μέσω προβολής ενημερωτικής ταινίας, ώστε να γίνει γνωριμία με τη φύση και τον χαρακτήρα των προϊστορικών κοινωνιών. Έπειτα, ακολούθησε περιήγηση στην έκθεση συλλογής ευρημάτων όπου αποτελείται από κεραμικά σκεύη και μικροαντικείμενα, εργαλεία, κοσμήματα, υπολείμματα προϊστορικών καρπών, αποτυπώματα προϊστορικών πελμάτων ηλικίας 130.000 χρόνων, σχέδια αναπαραστάσεων ζώων καθώς και φωτογραφίες από την ίδια την ανασκαφή.

 Έτσι, οι μαθητές μέσα από τους σταθμούς της έκθεσης γνώρισαν ποια είδη ανθρώπων έζησαν στην προϊστορική Θεόπετρα, τα υλικά παραγωγής του πολιτισμού τους, τα είδη των φυτών και ζώων που συνέθεταν το προϊστορικό περιβάλλον του σπηλαίου αλλά και πως έμοιαζε ένα συνηθισμένο νεολιθικό νοικοκυριό.