Εκπαιδευτική επίσκεψη της Γ’ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμπάκας  στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών Μετεώρων

Την Τετάρτη 3 Απριλίου 2024 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ’ τάξης του σχολείου μας   πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών Μετεώρων.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν να ενισχύσουν οι μαθητές την  αγάπη τους για τη φύση, να  διαμορφώσουν  περιβαλλοντική συνείδηση και να γνωρίσουν τους κινδύνους του περιβάλλοντος και κάθε οικοσυστήματος που το απαρτίζει.

Κατά την ξενάγηση στο ισόγειο του μουσείου οι μαθητές  περιηγήθηκαν στην εντυπωσιακή συλλογή των θηλαστικών  και των πτηνών  που αποτελείται κυρίως από ζώα της Ελλάδας και της Ευρώπης, αλλά και άλλων ηπείρων. Ορισμένα απ’ αυτά είναι σπάνια, άλλα κινδυνεύουν με αφανισμό και προστατεύονται, ενώ κάποια έχουν ήδη εξαφανιστεί.

Στον πρώτο όροφο, οι μαθητές γνώρισαν τον κόσμο των μανιταριών. Εκεί, είδαν ρεαλιστικά γλυπτά από 250 είδη μανιταριών, τα οποία παρουσιάζονταν σε τρεις φάσεις ανάπτυξης, ώστε να γίνεται κατανοητός ο κύκλος ζωής τους. Περπατώντας σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο, που προσομοιώνει το πραγματικό περιβάλλον μπόρεσαν  να συλλέξουν  πληροφορίες και να γνωρίσουν τα διάφορα είδη μανιταριών. Τέλος, ενημερώθηκαν  με τη μέθοδο της επαυξημένης πραγματικότητας, γύρω από τη θρεπτική και θεραπευτική αξία των μανιταριών.

Ενθουσιασμένοι από την ξενάγηση, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήσεις στην ξεναγό και να λάβουν απαντήσεις σχετικά με τα εκθέματα που είδαν ,ολοκληρώνοντας έτσι με τον καλύτερο  τρόπο τη μουσειακή τους εμπειρία.