Στα δυτικά της απέραντης Θεσσαλικής γης, εκεί όπου οι μυθοαναθρεμμένοι πέτρινοι γίγαντες των Μετεώρων σμίγουν με τα αεικίνητα νερά του αργυροδίνη Πηνειού, μέσα σ΄ ένα τοπίο που συντρίβει κάθε απόπειρα για έξαρση ή έστω απλή περιγραφή, μέσα απ΄ ένα κράμα μύθων και πραγματικής ιστορικής καταγραφής, γεννήθηκε μια πολιτεία απ΄ τα σπλάχνα των θρύλων, μια πολιτεία που άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια της πάνω στην αβασάνιστη ροή της ιστορία. Η πόλη της Καλαμπάκας.
Μια απέραντη λίμνη σκέπαζε τη χώρα των Θεσσαλών ώσπου, κατά τη μυθολογία, η Θεά Δήμητρα και η Περσεφόνη τη μετέτρεψαν σε μια απέραντη πεδιάδα. Τη δεύτερα χιλιετηρίδα προ Χριστού στην παραπάνω περιοχή αναπτύχθηκε μια πόλη με ισχυρότατο αμυντικό σύστημα λόγω της θέσης της και των ιδιαίτερων γεωμορφολογικών της χαρακτηριστικών. Το πραγματικό όνομα αυτής της πολιτείας, χάνεται μέσα στον ομιχλώδη χώρο της Μυθολογίας και στα λυρικά έπη του ομήρου.
Το 343 π.Χ. οι Μακεδόνες στην πορεία τους με το Βασιλιά Φίλιππο συναντούν μια Θεσσαλική κώμη πνιγμένη κυριολεκτικά μέσα σ ‘ ένα πέτρινο δάσος από τιτανόλιθους και της δίνουν τοπ όνομα Αιγίνιο πιθανά από το υποκοριστικό της παλιάς πρωτεύουσας τους των Αιγών.Το Αιγίνιο, την “φύσει και θέσει” οχυρή πόλη, οι Μακεδόνες είχαν την πρόνοια να την οχυρώσουν και να την κάνουν απόρθητη έχοντας σαν ακρόπολη τον βράχο της Αιάς.Το 3Ο μ.χ. Αιώνα εμφανίζεται στον απόκοσμο κόσμο των Μετεώρων ο ασκητισμός.





Σ΄ ένα πέτρινο κόσμο, μοναδικό, γεμάτο μυστήριο, ιδανικό για την ανάταση της ψυχής και του πνεύματος, εμφανίζονται από τα πρώτα Χριστιανικά χρόνια πολλοί ερημίτες και ασκητές που μέσα στις σπηλιές των επιβλητικών βράχων έστησε ο καθένας τους μια ξύλινη καλύβα, μια “καλία” που αποτέλεσε την αρχή της εμφάνισης των πρώτων μοναστηριών. Το 10Ο αιώνα μ.Χ. ο μοναχισμός φτάνει στη μεγαλύτερη ακμή του και κτίζονται τα πρώτα μοναστήρια. Η πόλη του Αιγινίου αποκτά καινούργιο όνομα, και καταγράφεται πια με το όνομα Σταγοί. όνομα που πιθανά προέρχεται από την παραφθορά των λέξεων “Εις τους Αγίους”Η πόλη των Σταγών αρχίζει να παρουσιάζει ραγδαία ανάπτυξη με τους κατοίκους της να ασχολούνται με τη γεωργία και την καλλιέργεια του μεταξοσκώληκα.
Πολλοί φημισμένοι τεχνίτες – καλλιτέχνες, συγκεντρώνονται από διάφορα μέρη της Ελλάδας, δουλεύοντας για την οικοδόμηση των μοναστηριών. Το πρώτο μοναστήρι που χτίστηκε ήταν αυτό του Αγίου Στεφάνου. Υπήρχαν 24 μοναστήρια από τα οποία σώζονται σήμερα μόνο τα έξι. Η Μεταμόρφωση , ο Βαρλαάμ, η Ρουσάνου, Ο Άγιος Νικόλαος ο Αναπαυσάς, η Αγία Τριάδα και ο ’γιος Στέφανος.
Τελικά τον δωδέκατο μετά Χριστόν αιώνα το σύνολο των βράχων ονομάστηκε Μετέωρα από το αρχαίο ΜΕΤΑ και ΑΕΙΡΩ. (Περισσότερα για τα Μετέωρα, εδώ).Μετά την άλωση της Πόλης από τους Τούρκους, η δυτική Θεσσαλία, υποτάθηκε στο Σουλτάνο Μουράτ τον Β’. Ήταν η αρχή μιας πολύχρονης και αδυσώπητης σκλαβιάς. Τα Μετέωρα προσέφεραν πολλές φορές καταφύγιο σε ανθρώπους κατατρεγμένους, σε απλούς λαϊκούς, σε καπεταναίους, αρματολούς και κλέφτες.
Η πόλη των Σταγών, μετονομάστηκε σε “Καλαμπάκα” που στα τούρκικα σήμαινε, καλό φρούριο. Ανάμεσα στους επαναστάτες για την αποτίναξη του τούρκικου ζυγού, ξεχωρίζουν ο περιβόητος Παπα-Θύμιος Βλαχάβας και ο Χριστόδουλός Χατζηπέτρος.Μετά από μια περίοδο πολέμων δοκιμασιών και πολιτικών ανακατατάξεων όπως και σε όλη την Ελλάδα το ίδιο και στην πόλη της Καλαμπάκας, εμφανίζεται έντονος ρυθμός ανάπτυξης . Σημειώνεται αλματώδη ανάπτυξη σε όλους τους τομείς που θα οδηγήσει με το πέρασμα των χρόνων στην Καλαμπάκα του σήμερα.
Τελικά εδώ στα Δυτικά του καταπράσινου Θεσσαλικού κάμπου όπου χλοάζει ο αεικίνητος Πηνειός, στην αγκαλιά των πέτρινων τιτάνων, των Μετεώρων, που αιώνες τώρα στέκονται σαν σύμβολο του γήινου πόθου να αγγίζει το σώμα του ουρανού βρίσκεται μια πόλη Ιστορία, η Καλαμπάκα. Ξεκίνησε από πολύ μακριά κι έχει να φτάσει ακόμα μακρύτερα προκειμένου να ξοφλήσει το χρέος των αμέτρητων ειρηνικών και δημιουργικών χρόνων που οφείλει στην ΙΣΤΟΡΙΑ