ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ

Μία ακόμα υπέροχη επίσκεψη πραγματοποίησαν οι μαθητές της Α΄ και Δ΄ τάξης με τη συνοδεία των δασκάλων τους κας. Έλσας  Καλαμπάκας και κας. Αρχοντούλας  Μητρονάτσιου  στις 17/04/2024 στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού του Δήμου μας.

 Ο υπεύθυνος χημικός μηχανικός της μονάδας κ. Βασιλόπουλος Θεόδωρος εξήγησε στα παιδιά ότι ο βιολογικός καθαρισμός είναι  μια διαδικασία όπου διαχωρίζει τις επικίνδυνες ουσίες από το νερό στα λύματα, ώστε το νερό να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο περιβάλλον. Εκείνο που εντυπωσίασε ιδιαίτερα τα παιδιά είναι η κίνηση των νερών (λυμάτων) σαν ένα ποτάμι…. Εδώ χρησιμοποιείται η αερόβια αποικοδόμηση. Για να είναι αποτελεσματική η μέθοδος αυτή οι οργανισμοί που θα εκτελέσουν την αποικοδόμηση απαιτούν οξυγόνο και έτσι υπόστρωμα για να ζήσουν, να αναπτυχθούν και μετά να πεθάνουν…

 Τα λύματα της πόλης μας και των γύρω χωριών μεταφέρονται στις εγκαταστάσεις μέσω υπονόμων ή με τη χρήση ειδικών βυτιοφόρων οχημάτων.

  Η διαδικασία καθαρισμού ολοκληρώνεται σε τρία στάδια:

-Στο 1ο στάδιο απομακρύνονται τα λίπη – έλαια  με τη μηχανική μέθοδο αλλά και τα ξύλα – σίδερα – κουτιά και γενικά τα στερεά υλικά όπου κατακρατούνται σε σχάρες. Σ’ αυτό το στάδιο γίνεται η ιζηματοποίηση: τα βαρέα λύματα ανεβαίνουν στην επιφάνεια (κόπρανα- λάσπη).

-Στο 2ο στάδιο αφαιρούνται βιολογικά τα ανθρώπινα απόβλητα και τα απορρίμματα.

-Στο 3ο στάδιο με χημικές διαδικασίες αφαιρούνται παθογόνες ουσίες.

Κύριος σκοπός είναι  η αφαίρεση φωσφόρου και αζώτου το οποίο βρίσκεται στο νερό με τη μορφή αμμωνίας η οποία είναι τοξική για τα ψάρια…

Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης τα παιδιά έμαθαν πως ο βιολογικός καθαρισμός αφορά την επεξεργασία των λυμάτων. Οι μολυσματικές ουσίες διαχωρίζονται από το νερό των λυμάτων, έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον και να περιορίζεται η σπατάλη του  νερού.